hirdetés

Aston Martin Valhalla - mit tud ez a hiperautó?

Luxusautók és sportkocsik

Aston Martin AM-RB 003 - avagy James Bond új szuperjárgánya

Az Aston Martin Valhalla, ez a luxus sportkocsi, úttörő, könnyűszerkezetes és rendkívül áramvonalas karosszériájával korszakalkotó.

hirdetés

Az Aston Martin Valhalla hypercar-ból mindössze 500 darab kerül legyártásra, s valamivel több mint 570 millió forintos (1,9 millió dollár körüli) ára ellenére, egész biztosan nem marad majd a gyártója nyakán. Ez a luxus sportkocsi úttörő, könnyűszerkezetes és rendkívül áramvonalas karosszériájával korszakalkotó, egyszersmind hűen őrzi bizonyos elemeiben híres brit gyártójának tradícióit is, ami igazán vonzóvá teszi a kategória szerelmesi számára.

Aston Martin AM-RB 003 autó - Top Marques 2019

Aston Martin AM-RB 003, Top Marques 2019 - Forrás: By Alexander Migl - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79579618

A Valhalla az Aston Martin és a Red Bull Racing együttműködésének eredménye, s fejlesztésében kulcsszerepet vállalt Adrian Newey, brit Formula–1-es mérnök, akiről mindennél többet mond, hogy eddig mindenkinél többször nyerte már el a konstruktőri világbajnoki címet.

Az Aston Martin új autója nevét a skandináv mitológiából ismert Valhalláról, azaz Odin csarnokáról kapta, ahová a mondakör szerint halála után a legendás hősök egy rész kerül. Talán érdemes még megjegyezni, hogy a név egyúttal folytatja az Aston Martin autók "V" betűvel kezdődő elnevezésének hagyományát is.

Az Aston Martin Valhalla kialakítása

A Valhalla megjelenésében igencsak innovatív, rendkívül áramvonalas.

Aston Martin Valhalla a Geneva Motor Show autókiállításon

Egy Aston Martin Valhalla a Geneva Motor Show autókiállításon, 2019. március 5-én. - Forrás: By Alexander Migl - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77178959

Az alváza a Valkyrie szénszálas, monokokk technológiával készített alvázának egy változata, karosszéria panelei pedig ugyanabból az anyagból készültek, mint elődjénél, amely tulajdonságok így meglepően könnyűvé teszik ezt az autót, súlya mindössze 1350 kg (2976 font). A futómű az Aston Martin, míg az aerodinamikai karosszéria panelek a Red Bull Racing gyártmányai.

Aston Martin Valhalla hátulja

Aston Martin Valhalla hátulja - Geneva Motor Show autókiállítás, 2019. március 5. - Forrás: By Alexander Migl - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77235172

A külsejét tekintve a legfontosabb része a FlexFoil hátsó szárny, mely úgy került beépítésre a karosszériába, hogy, amellett, hogy a funkcióját tökéletesen betölti, mégsem hoz létre ellenállást vagy aerodinamikai turbulenciát, ami rendkívüli hasznos és csaknem egyedi tulajdonság.

hirdetés

A Valhalla külső, belső kialakításáról szemléletes képet ad az alábbi videó:

Az Aston Martin Valhalla motorja

Az Aston Marin Valhallája középmotoros, egy 3,0 literes Aston Martin TM01 ikerturbós V6-os motor hajtja, valamint beépítésre került bele egy kefe nélküli egyenáramú motor is, mely lényegét tekintve egy szinkron villanymotor, egyenáramú táplálással (DC), ami elektronikusan vezérelt kommutációs rendszerrel rendelkezik a kefés mechanikus kommutáció helyett.

A autó meghajtásának teljesítménye 1000 lóerő (746 kW; 1014 LE).

Ezt a lóerőt egy duplakuplungos, 8 fokozatú automata váltó viszi át a futóművekre. A motort egyébként a cég házon belül tervezte és fejlesztette ki és a Castrol Nexcel 90 másodperces olajcserélő rendszerét használja, így a Valhalla az első olyan, közútra készült autó, amely ilyen rendszert használ.

Aston Martin Valhalla kettős kimenetű kipufogórendszere

Az Aston Martin Valhalla kettős kimenetű kipufogórendszere - Geneva Motor Show autókiállítás, 2019. március 4. - Forrás: wikimedia.org; Fotó: Matti Blume, CC BY-SA 4.0

A kipufogórendszer kettős kimenetű, melyek hátul, az autó tetején helyezkednek el, hasonlóan a Porsche 918 Spyderhez.

hirdetés

Az Aston Martin Valhalla ára

Az Aston Martin Valhallából mindösszesen 500 darab kerül legyártásra, melyek 2021-ben és 2022-ben gördülhetnek le a gyártósorról és kerülnek kiszállításra a megrendelőknek.

Aston Martin AM-RB 003 nyitott ajtóval

Aston Martin AM-RB 003 nyitott ajtóval - Geneva International Motor Show 2019, Le Grand-Saconnex, 2019. március 4. - Forrás: By Matti Blume - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77134716

Eme új luxus sportkocsi ára úgy 1,9 millió USD körülire tehető, ami átszámítva jelenlegi árfolyamon, úgy 570 millió forint.

A Valhalla legnagyobb versenytársának egyébként sokan a Ferrari SF90 Stradale-t tekintik a kategóriában, az olaszok büszkeségénél azonban e hiperautó 250 kg-mal könnyebb, ami némi előnyt jelenthet a számára, ne nem, mintha ne találnának gazdára azonnal a legyártott darabok.

Érdekességek, filmes megjelenések

A Valhalla, bár még nem is került a "piacra", máris "hírnevet szerzett magának", hisz megbízható források szerint, a hamarosan a mozikba kerülő, 25. James Bond filmben, azaz a "Nincs idő meghalni"-ban (No Time to Die) vezeti majd Daniel Craig, aki természetesen, a mostanra "visszavonult 007-esként" ered majd ismételten a bűn nyomába.

SNR

2021. január 7.