hirdetés

Fedélzeti kamera autóba - hol, milyet, mennyiért?

Magazin

Autós fedélzeti kamera mustra

Autós fedélzeti kamera vásárlása előtt érdemes alaposan körüljárni a választékot, mert ezzel a későbbi használatkor sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat. Szerencsére, számos gyártó kínálja hazánkban is a legkülönfélébb termékeit, így kedvünkre válogathatunk. Cikkünkben most egy kis útmutatót szeretnénk adni, mire érdemes figyelni fedélzeti kamera vásárlásánál, illetőleg, bemutatunk néhány modellt is példaként, hogy ezzel is segítsünk megtalálni mindenkinek a számára legtökéletesebb és kényelmesen használható kamerát.

Autós menetrögzítő fedélzeti kamerák kocsiba szerelve

Autós fedélzeti kamerákból kifejezetten nagy választék van hazánkban. - Forrás: By Fernost - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29835936

Bár jelen cikkünk jellegéből fakadóan most erre ugyan nem tér ki, de talán érdemes mégis megemlítenünk, hogy, mielőtt még megvásárolnánk autós kameránkat, jó, ha előtte alaposan tájékozódunk annak szabálykövető alkalmazását illetően, különben a kameránkat és annak felvételeit használva, akár komoly bajba is kerülhetünk, itthon és külföldön egyaránt!

Mindezek után, vágjunk is bele.

Mik egy jó autós kamera ismérvei?

Az, hogy mi számít jónak, természetesen nagyban függ attól, ki, mire és milyen rendszerességgel szeretné használni eme eszközt, azonban talán a legtöbbünknek az

ár és az, hogy mit tud (érték), valamint e kettőnek a jó aránya a legfontosabb.

A harmadik, amit még akár ezek rovására is érdemes figyelembe venni, az az, hogy mekkora a kínált fedélzeti kamera mérete. Általános alapelv, hogy értelemszerűen

minél kisebb egy kamera, annál kevésbé zavarja a kilátást a szélvédőn keresztül.

Ez utóbbi a biztonság szempontjából mindenképpen figyelembe veendő, különösen, ha a gépkocsink szélvédője nem túl nagy méretű.

Van, aki még a könnyű felszerelhetőséget is szelekciós elvként alkalmazza, ami érthető is, hiszen nem mindenki szeretne egy ormótlan, s csak nehézkesen fel-le szerelhető kütyüvel nap, mint nap bajlódni.

Hol vásárolhatunk autós kamerát?

Erre az első kérdésre napjainkban a válasz már egyszerű, gyakorlatilag minden nagyobbacska műszaki áruházban, illetve webáruházban vásárolható autós fedélzeti kamera.

Tipp

Online vásárlás esetén, annak megállapítására, hogy egy választott modell éppen, hol a legolcsóbb, használhatjuk többek között az Árukereső weboldalát. Ezzel a kis utánajárással akár ezreket is spórolhatunk.

Autós kamera tesztek, ajánlónk

Xiaomi 70mai Dash Cam Pro Plus A500 menetrögzítő kamera

Ez a kis kamera hazánkban igen népszerű, ami nem is csoda, hiszen kiváló az ár/érték aránya, ráadásul nagyon jó minőségű felvételek készítésére képes, így abszolút tudjuk ajánlani.

Cikkünk írásakor mi a Kontaktor.hu-n találtuk a legolcsóbbnak, ára (2021. február) 23 390 Ft: Xiaomi 70mai Dash Cam Pro Plus A500

Mit tud? - HDR technológiával készült, Sony IMX335 (5 MP) szenzor, WiFi és okostelefon alkalmazás, beépített GPS vevő, ciklikus felvételkészítés, automatikus sürgősségi felvétel készítés ADAS és parkolóőr funkciók. További előnye, hogy alapvetően jár hozzá MicroSD kártya is, így azt nem szükséges pluszban keresgélnünk, vásárolnunk hozzá.

Kijelzője 2 colos, videó felbontása 2592 x 1944/30fps.

Xiaomi 70mai Smart Dash Cam Pro teszt és beszerelés videó (rövid és szerintünk nagyon szemléletes és hasznos):

TrueCam M5 GPS WiFi mozgásérzékelős autós kamera

Jelenleg szerintünk az egyik méltán népszerű darab a TrueCam M5 WiFi, mely autós fedélzeti kamera létéhez képest igencsak kis helyet foglal, kívülről gyakorlatilag alig látni, ráadásul felszerelése és fel, illetve leszedés is rendkívül egyszerű. Nem ormótlan, nem nehézkes a használata, amellett, hogy a feladatát tökéletesen képes ellátni.

Cikkünk szerkesztésekor mi ezt a kis kompakt, mozgásérzékelős autós kamerát az Extreme Digital-nál találtuk meg a legolcsóbban, ára (2021. február) 34 990 Ft: TrueCam M5 GPS WiFi autós menetrögzítő kamera. A WiFi mellett, amit még tud az többek között az automatikus indítás és parkoló mód, valamint GPS-el is el van látva, tehát egy átlagos napi használatra kifejezetten jó választás lehet.

Kijelzője 2 colos, videó felbontása 1920 x 1080/30fps, 16:9; látószöge: 150o.

Mio MiVue 798 Dual kamera

Végezetül nézzünk egy prémium kategóriás autós kamerát is, amennyiben magasak ezzel az eszközzel szemben az elvárásaink.

Eme bemutatásra kerülő modell már egy kissé magasabb árkategóriát képvisel, mégis a maga nemében, szerintünk nagyon is megéri az árát.

Cikkünk írásakor (2021. február) mi (online) a legolcsóbban a MIO Shopban találtuk, ára 69 200 Ft: MIO MiVue 798 Dual.

Mit tud? - Elsőként érdemes megemlíteni, hogy esetében a csomag már egy, MiVueTM A30 hátsó kamerát is tartalmaz, így nem csak előre, de hátra is láthatunk vele.

STARVIS CMOS érzékelővel felszerelt, így a gyártó szerint

"még gyenge látási viszonyok között is nagy kontrasztú, illetve tiszta és színekben gazdag képet biztosít."

Kijelzője 2,7 colos, videó felbontása:

Első kamera: 1600P/25fps; 1440P/30fps; 1080P/30fps, látószöge: 150o.

Hátsó kamera: 1080P/30fps.

Ezt a kamerát behatóan tesztelte az Autónavigátor.hu, ebben a cikkében: Mio MiVue 798 termékteszt, valamint az alábbi videó jól szemlélteti, mire is képes éjszaka, illetve rossz látási viszonyok között, például szürke időben ez a fedélzeti kameraduó:

Eme néhány, általunk ajánlott modellen kívül természetesen még óriási választékban kaphatóak fedélzeti kamerák, s köztük egész speciálisak is vannak, mint például a NAVITEL R1050 DVR, Full HD-s autós kamera, melynek már alapvetően is különösen nagy, egész pontosan 165o-os látószöge van, ráadásul, teljesen, azaz 360 fokban körbe is forgatható, ha esetleg egy utazási élmény rögzítésénél nem csak magát az utat, hanem saját magunkat és szeretteinket, barátainkat is le akarnánk filmezni menet közben.

SNR

2021. február 21.

Ezek is érdekelhetnek: