hirdetés

Használt autó vásárlás - Ezekre érdemes figyelni

Autós kisokos

Egy autó megvásárlása előtt gyakran az első dilemma, amivel meg kell küzdenünk, hogy szalonautót vásároljunk-e, ami szinte azonnal sokat veszít az értékéből, amint aláírtuk az adásvételijét, vagy esetleg használt autóban gondolkodjunk, ami, bár olcsóbb, de könnyen melléfoghatunk vele, ha rosszul választunk. Ha ez utóbbi mellett döntünk, úgy íme, néhány hasznos jó tanács, mire is érdemes figyelni, mielőtt megvesszük autónkat, hogy elkerülhessünk egy rossz üzletet.

Egy használt autó - bmw

Forrás: pixabay.com; Fotó: Free-Photos; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/bmw-car-front-sports-car-tuned-918408/

Mire is kell nekünk az autó?

Az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk, mire is szeretnénk használni a majdan megvásárolt kocsinkat,

ugyanis az előzetes igényfelmérés elsődlegesen kell, hogy befolyásolja a majdani választásunkat, hiszen a megvásárolt gépjárművet hosszú távon kell majd aztán fenntartanunk és biztonságosan üzemeltetnünk, tehát egyáltalán nem mindegy, mennyibe kerül majd mindez nekünk és emellett, mennyire bírja majd az autónk a tényleges igénybevételt.

Alapvetően az alábbi "autóhasználati módok" a legelterjedtebbek:

- Rövidtávú, városi használat: a tapasztalatok alapján, a legtöbben a napi rutin alkalmával ülünk volán mögé, ovi, suli, munka, bevásárlás, ezek a néhány kilométeres célok teszik ki az utjaink jelentős részét.

Milyen autót érdemes városi használatra vásárolni?

Városi használatra a kis, benzines, esetleg hibrid modellek a legmegfelelőbbek,

melyekkel könnyebb parkolni, viszonylag könnyűek, így mérsékelt a fogyasztásuk, tehát alacsonyabbak a fenntartási költségeik is nagyobb és/vagy dízeles társaiknál, ezen kívül strapabíróbbak is városi körülmények között, tehát összességében, jóval gazdaságosabban üzemeltethetőek ilyen körülmények között. Megjegyzendő, hogy városi használatra, egyre inkább jó választásnak tűnnek a most már nagyobb választékban is elérhető, elektromos modellek is.

- Hosszú távolságok gyakori megtétele, ingázás: az autósok egy része, rendszeresen, nagyobb utak megtételére kényszerül, sőt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a megtett kilométerek 70%-át ezen nagy távolságok megtétele adja.

Milyen autót érdemes hosszú távok megtételére választani?

Hosszú távok megtételére a nagyobb, kényelmesebb, tágasabb csomagtérrel rendelkező, dízel modellek a legalkalmasabbak,

melyek fenntartási költségei ugyan egy kicsit magasabbak lehetnek kisebb társaiknál, mégis, méreteiket és teljesítményüket tekintve, biztonságosabban és valamivel költséghatékonyabban is közlekedhetünk velük nagy távolságokra.

- Alkalmi, vegyes használat: vannak szép számmal olyanok is, akik, ilyen, vagy olyan okokból kifolyólag, de csak időnként használják az autójukat.

Milyen autót érdemes alkalmi használatra vásárolni?

Erre a célra épp oly vegyes az ajánlás, mint maguk a célok, de többnyire a presztízs autók, luxusautók és sportautók teszik ki a jelentős hányadát az ilyen használatnak,

melyeknél, természetükből fakadóan, elsősorban nem annyira a költséghatékonyság, hanem inkább az egzisztenciális célok, vagy éppen a teljesítmény paraméterek játszanak meghatározó szerepet. Az sem ritka persze, hogy valaki "szerelemből" vásárol meg egy, a számára tetszetős modellt, így féltvén annak állapotát, csak ritkán ül féltett kincsének volánja mögé.

Mennyiért szeretnénk használt autót venni?

Ez a kérdés sokunk számára egyértelműnek tűnhet, ám mégis a maximális összeg meghatározásánál érdemes pár dolgot figyelembe vennünk, mielőtt rávágnánk a választ. Ilyen például az, hogy a vásárlás és használatba vétel során nem csak az autó vételárát kell majd kifizetnünk, hanem az átíratás költségei is minket terhelnek és a vásárlás utáni kötelező szerviz elvégzése is a számlánkat terheli majd. Ezeket figyelembe véve, a szakértők szerint

érdemes a használt autóra szánt teljes összegnek csak a 90%-át a vételárra költeni, s a maradék 10%-ot, de minimum 120 ezer forintot megtartani az átírás és a vásárlás utáni kötelező szerviz költségeinek fedezésére.

A költségvetés megtervezésekor továbbá érdemes azt is figyelembe venni, hogy a megvásárolt kocsit fenn is kell majd tartanunk, tehát a modell kiválasztásakor ennek is nézzünk alaposan utána, nehogy végül mégis cserére kényszerüljünk a magas üzemeltetési költségek miatt.

Hány kilométerrel érdemes használt autót vásárolni?

Ez a kérdés elsőre valóban kardinálisnak tűnhet, használt autókról lévén szó, ám mégis az a tapasztalat, hogy nem annyira a megtett kilométer számít, hanem inkább az, hogy mennyire rendeltetésszerűen tették meg azt az adott gépjárművel, s mennyire tartották mindeközben karban, ergo, mennyire van a kínált autó megkímélt állapotban. Lehetséges tehát, hogy

jobban járunk egy kétszerannyi kilométert megtett, de akár már szemre is jó állapotban lévő autóval, mint egy feleakkora utat bejárt, de közben "széthajtott" kocsival.

Ennek megerősítésében nagy segítségünkre lehet egy autószerelő, aki szakértő szemmel tudja felmérni a kiszemelt autó aktuális műszaki állapotát.

Kereskedőtől, vagy inkább magánszemélytől érdemes inkább használt autót vásárolni?

Ez a kérdés abszolút megosztó, sokan a magánszemélytől való vásárlásra esküsznek, de vannak olyanok is, akik inkább a kereskedések és használt autókat kínáló, webes óriásportálok alapos böngészésében látják a kockázatok csökkentésének, s így a sikernek a kulcsát. Nagy mázli, ha az ismeretségi körünkben akad olyan, akitől megbízható forrás révén, érdemben értekezhetünk a kiszemelt autó előéletéről, még, ha az így felmerült vásárlás során nem is pontosan a megálmodott színű, vagy típusú modellt sikerül megkaparintanunk, de nem kell kétségbe esnünk akkor sem, ha nem mosolyog ránk íly módon a szerencse. A lényeg, hogy

mindig az autó, s annak minél hitelesebb forrásokból lekövethető előélete legyen a középpontban, s a jó ár/érték arány, ne a vásárlási körülmények (persze, azért ez utóbbiak egyértelműen beazonosítható, legális források legyenek).

Nagy segítségünkre lehetnek ma már a különféle közösségi portálok is, mint amilyen például a Facebook, ahol számos rajongói csoport is található az egyes márkákra, vagy típusokra vonatkozóan, s ezeken bizony nem egyszer köttetnek jó üzletek, így érdemes egy kis időt szánnunk ezek felkutatására, átböngészésére és körbekérdezésére is, mielőtt végelegesen letennénk a voksunkat egy jármű mellett.

Végezetül, néhány további általános aranyszabály, ami megszívlelendő

- A megfelelő autó megtalálásához türelem és alapos tájékozódás szükséges, azaz idő és energia kell!

- A rozsda, vagy mechanikai és egyéb sérülés sohasem jó jel, különösen, ha az műszaki szempontból kritikus helyen jelentkezik.

- A motortérbe bepillantva, mindenképpen ellenőrizzük az olaj szintjét és az olajbetöltő nyílás sapkájának belsejét, melyen, ha nem sötétbarna folyadék van, hanem krémszínű és/vagy habos állagú lerakódás, akkor az komoly baj fennállásának a jele lehet. Nézzük meg a hűtőfolyadék szintjét is, mely, ha alacsony, akkor előfordulhat, hogy a kocsi hengerfejes, aminek a javíttatása komoly összegeket emészthet fel a későbbiekben.

- Vásárlás előtt midig tegyünk próbakört a kocsival! Először nyitott motorháztetővel indítsuk be a motort, fura hangokra, zörejekre fülelve, majd szálljunk ki járó motor mellett és vessünk egy pillantást a kipufogóra is, ami, ha erősen füstöl vagy kékes gázt bocsát ki, inkább ne vásároljuk meg az autót.

A próbakör alatt teljesen húzzuk le az összes ablakot, tekerjük ki alaposan a kormányt mindkét irányba, álló helyzetben és menet közben is, nyomjunk padlógázt és padlóféket, valamint mindenképpen tolassunk is. Az autónak nagyobb sebesség mellett nem szabad berezonálnia, vagy félrehúznia, ez különösen fontos.

- A gumikat is ellenőrizzük, melyek ideális esetben azonos márkájúak, állapotúak és korúak, 5 évnél nem idősebbek, s nyári gumi esetén 3, téli gumi esetén 5 mm-es barázda van még rajtuk.

- A fékek kopottsági szintjét és cseréjük esetleges szükségességét alaposan mérjük fel, hiszen ez szintén jó alkupozíció lehet a végső ár kialakításánál, nem mellesleg, kardinális kérdés a biztonság szempontjából is.

- Érdemes bekukkantanunk az autó alá is. Ha olajfolyást tapasztalunk, az nem túl szerencsés.

- Mindenképpen érdemes bevonni a vásárlásba egy autószerelőt is, amikor komolyra fordul a dolog, még, ha ez némi költséggel is jár, hisz hosszútávon akár több százezres költségektől óvhat meg minket egy még időben vizsgálódó, szakértő szem.

- Ellenőrizzük az égőkészlet teljességét, az elsősegélydoboz és más szükséges kiegészítők meglétét és épségét. Amennyiben ezeknél pótlandó hiányok, vagy gondok vannak, egész szépen alkudhatunk még az árból, tehát már csak ezért is érdemes időt szánni ezek alapos átvizsgálására is.

Általános tanácsként pedig, választás és főleg vásárlás előtt, olvassunk minél többet az adott modellről, annak erősségeiről és gyengeségeiről, s ideális paramétereiről. Ne vásároljunk hirtelen, fontoljunk meg és vegyük komolyan minden lépésünket, s akkor nagy eséllyel köthetünk jó üzletet, elkerülve a későbbiekben oly sok fejfájást okozó helyzetet, persze, egy használt autó esetében ez sohasem teljességgel kizárható, de nem is lehetetlen.

SNR

2020. július 27.

Ezek is érdekelhetnek: