hirdetés

Magyarországon kívül újabb 5 országban is működik majd a MOL Plugee

Magazin

Az e-mobilitási szolgáltatók hálózata e-roaming platformon keresztül lesz elérhető

Térségünkben, Magyarországon kívül még Csehországba, Horvátországba, Romániába, Szlovákiába és Szlovéniába is, hamarosan 222 villám (legalább 40 kW)- és 30 ultragyors (70-150 kW) töltőberendezést telepítenek a NEXT-E projektben résztvevő e-mobilitási szolgáltatók, melyek ráadásul a mostani együttműködésnek köszönhetően, e-roaming platformon keresztül lesznek elérhetőek mind a 6 országban, egymás számára is.

Elektromos autó töltés közben

Forrás: pixabay.com; Fotó: andreas160578; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/carsharing-electric-car-auto-smart-4382651/

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ezentúl ezen országok lakóinak nem lesz majd szükséges az államhatár átlépését követően új applikációt letölteniük, ha tölteni kívánják az elektromos autóikat, hanem megbízhatóan használhatják majd a saját országukban működőt, esetünkben jelenleg a MOL Plugee-t.

Hazánkban eddig 29 ultragyors töltőberendezés üzemelt (az első 2019. március 21-én került üzembe helyezésre Budapesten, a MOL Nagyszőlős utcai üzemanyagtöltő állomásán), melyek képesek 20-25 perc alatt teljesen menetkészre tölteni egy elektromos autót, ezekből a jelen projekt alkalmával újabb 30-at telepítenek majd, tehát számuk gyakorlatilag megduplázódik, ami különösen örvendetes, hiszen, most 2020-ban, sehol Európában nem nőtt olyan mértékben az elektromos autók eladása, mint hazánkban.

Példának okáért, nálunk az év első negyedében 517 akkumulátoros elektromos autót helyeztek forgalomba, ami 35,7 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedévi szám. Ez persze, nyilvánvalóan többek között a párját ritkító, haza állami támogatásoknak is köszönhető.

A most telepítésre kerülő, 252 villám- és ultragyors töltőberendezés telepítésében négy energetikai vállalat, az E.ON-csoport, a Mol-csoport vállalatai, a Petrol-csoport szlovén és horvát vállalatai és a horvát HEP-Hrvatska elektroprivreda, továbbá két autógyár működik együtt. A NEXT-E projekt az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön keresztül, európai uniós társfinanszírozással valósul meg, a beruházás összértéke 18,84 millió euró.

Az elektromos autó töltőállomások gyors, online elérhetősége a NEXT-E elektromos járműveket kiszolgáló töltőinfrastruktúra-projekt tagjai és az e-mobilitás digitális specialistája, a Hubject közötti együttműködésnek köszönhető. A NEXT-E tagjai és a Hubject között létrejött együttműködés egyszerűsíteni fogja az elektromos járművek töltését, ugyanis a Hubject az e-roaming platformjával összeköti az e-mobilitási szolgáltatókat, ezzel minden hálózaton egységes módon biztosít hozzáférést a töltőinfrastruktúrához.

Annyi biztos tehát, hogy ez az összefogás és elektromos autó töltő infrastruktúra fejlesztés is elősegíti majd, hogy minél probléma-mentesebben lehessen elektromos járműveket üzemeltetni a jövőben, illetve külföldre utazni velük, ami, valljuk be, napjainkban még nem valami egyszerű.

SNR

2020. október 6.