hirdetés

Magyarországon kívül újabb 5 országban is működik majd a MOL Plugee

Magazin

Az e-mobilitási szolgáltatók hálózata e-roaming platformon keresztül lesz elérhető

hirdetés

Térségünkben, Magyarországon kívül még Csehországba, Horvátországba, Romániába, Szlovákiába és Szlovéniába is, hamarosan 222 villám (legalább 40 kW)- és 30 ultragyors (70-150 kW) töltőberendezést telepítenek a NEXT-E projektben résztvevő e-mobilitási szolgáltatók, melyek ráadásul a mostani együttműködésnek köszönhetően, e-roaming platformon keresztül lesznek elérhetőek mind a 6 országban, egymás számára is.

Elektromos autó töltés közben

Forrás: pixabay.com; Fotó: andreas160578; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/carsharing-electric-car-auto-smart-4382651/

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ezentúl ezen országok lakóinak nem lesz majd szükséges az államhatár átlépését követően új applikációt letölteniük, ha tölteni kívánják az elektromos autóikat, hanem megbízhatóan használhatják majd a saját országukban működőt, esetünkben jelenleg a MOL Plugee-t.

Hazánkban eddig 29 ultragyors töltőberendezés üzemelt (az első 2019. március 21-én került üzembe helyezésre Budapesten, a MOL Nagyszőlős utcai üzemanyagtöltő állomásán), melyek képesek 20-25 perc alatt teljesen menetkészre tölteni egy elektromos autót, ezekből a jelen projekt alkalmával újabb 30-at telepítenek majd, tehát számuk gyakorlatilag megduplázódik, ami különösen örvendetes, hiszen, most 2020-ban, sehol Európában nem nőtt olyan mértékben az elektromos autók eladása, mint hazánkban.

hirdetés

Példának okáért, nálunk az év első negyedében 517 akkumulátoros elektromos autót helyeztek forgalomba, ami 35,7 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedévi szám. Ez persze, nyilvánvalóan többek között a párját ritkító, haza állami támogatásoknak is köszönhető.

A most telepítésre kerülő, 252 villám- és ultragyors töltőberendezés telepítésében négy energetikai vállalat, az E.ON-csoport, a Mol-csoport vállalatai, a Petrol-csoport szlovén és horvát vállalatai és a horvát HEP-Hrvatska elektroprivreda, továbbá két autógyár működik együtt. A NEXT-E projekt az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön keresztül, európai uniós társfinanszírozással valósul meg, a beruházás összértéke 18,84 millió euró.

hirdetés

Az elektromos autó töltőállomások gyors, online elérhetősége a NEXT-E elektromos járműveket kiszolgáló töltőinfrastruktúra-projekt tagjai és az e-mobilitás digitális specialistája, a Hubject közötti együttműködésnek köszönhető. A NEXT-E tagjai és a Hubject között létrejött együttműködés egyszerűsíteni fogja az elektromos járművek töltését, ugyanis a Hubject az e-roaming platformjával összeköti az e-mobilitási szolgáltatókat, ezzel minden hálózaton egységes módon biztosít hozzáférést a töltőinfrastruktúrához.

Annyi biztos tehát, hogy ez az összefogás és elektromos autó töltő infrastruktúra fejlesztés is elősegíti majd, hogy minél probléma-mentesebben lehessen elektromos járműveket üzemeltetni a jövőben, illetve külföldre utazni velük, ami, valljuk be, napjainkban még nem valami egyszerű.

SNR

2020. október 6.