hirdetés

Távirányítós autó - hol, milyet, mennyiért?

Magazin

Távirányítású autó mustra

Amennyiben olyan ajándékot szeretnénk vásárolni egy autók, illetve technikai kütyük iránt élénk érdeklődést mutató csemetének, amellyel szinte lehetetlen mellényúlni, akkor a távirányítós autó tökéletes választás lehet, különösen, hogy könnyen elérhető, nagy választékban kapható és még az ára sem súlyos, legalábbis az alapmodelleké, úgy általában.

Játékautó játszószőnyegen

Játékautó, játszószőnyegen. - A kép csak illusztráció. (Fotó: Seres-Nagy Richárd; Budapest, 2020. november 26. - automob.hu)

A hol kérdésre, természetszerűen, napjainkban már könnyű megadni a választ: szinte minden játékboltban, vagy játékwebshopban beszerezhető már egy alap, beltéri, vagy kültéri, távirányítású autó, ez nem is kérdés. Ugyanakkor, az már izgalmasabb, hogy milyet érdemes választani és az mennyit ér meg nekünk, mert ezen utóbbi kettőben már igencsak nagy eltérések mutatkoznak.

Milyen távirányítós autót érdemes venni?

Ez a kérdés mindenképpen felmerül a vásárlás előtt. Alapszabály, hogy mindig abból induljunk ki, kinek is szeretnénk venni az autót, s, hogy amennyiben egy gyerekről van szó és általában így van, a legfontosabb, hogy pontosan felmérjük, mennyire is érett a gyermek, s annak függvényében határozzuk meg a kategóriát.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy olyan autót választanak, ami nekik ugyan nagyon tetszik, ám, amikor a gyereket megajándékozzák vele, finoman szólva sem a "várt eredményt" érik el vele.

Egy kifinomultabb, élethű modell ami sok mindent tud, például nagyon vonzó lehet egy felnőttnek, azonban egy gyerek szinte biztosan és hamar kárt tesz benne, s máris oda a tartós játékélmény.

RC kültéri kék távirányítós autó

Forrás: pixabay.com; Fotó: Vincent Bélet; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/rc-model-car-buggy-model-hobby-4896785/

A második dolog, amivel érdemes tisztábban lennünk távirányítós autó vásárláskor, az az, hogy, egy-egy modell esetében, mennyire jó az ár-érték arány, amit, jobbára laikusként, esetleg már nehezebb felmérnünk, de koránt sem lehetetlen.

Talán a legjobb tanács az, ha ár tekintetében, egyszerűen az ösztöneinkre hallgatunk, s nem feltétlenül vesszük meg mindjárt a legdrágább, legmenőbbnek tűnő autót, csak, hogy ezzel is "kifejezzük", mennyire is szeretjük a megajándékozandó illetőt.

Az érzelmeink ugyanis még inkább képesek minket befolyásolni, ha egy gyerekről van szó, s így könnyebben hozunk meg olyan pénzügyi döntéseket, amelyeket józan fejjel sohasem hoznánk meg. Vásárláskor tehát mindenképpen maradjunk nyugodtak és higgadtan próbáljuk meg összehasonlítani egy árkategórián belül a lehetséges jelölteket, mielőtt választunk. (Jelen cikkünk, ebben is igyekszik egy kis segítséget nyújtani, néhány általunk kiragadott, konkrét példával.)

Tehát a legfontosabbak összefoglalva:

  • Annak meghatározása, kinek vesszük az autót
  • Vásárlás alatt is gondoljunk arra, vajon milyen modellnek is örülne leginkább a gyerkőc
  • Szánjunk rá időt, hogy megtaláljuk a legjobb ár-érték arányt (ez persze lehet szubjektív)
  • Válasszunk "érzelemmentesen", hozzunk reális döntést

Akkor lássuk is, hogy ezek alapján, mi hova jutottunk a mustránk során.

Kültéri távirányítós autó

Kezdjük a szemlét a kültéren (is) használható távirányítós autókkal, melyek ára egy kissé borsosabb, mint a beltéri modelleké, úgy 15-20 000 forintnál kezdődnek, s a nagyobb tudású darabokért már akár 40-50 ezer forintot is fizetnünk kell, persze, itt is vannak kivételek.

RC kültéri piros távirányítós autó

Forrás: pixabay.com; Fotó: Trevor M; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/rc-car-traxxas-slash-remote-control-4808385/

Némi keresgetést követően, hamar ráakadhat az ember olyan távirányítós autókra, melyeknek amellett, hogy az áruk is szolidabb, még extra tulajdonságaik is vannak. Erre egy jó példa a HB Rock Crawler 4WD 1:18 távirányítós sziklamászó autó, amelyhez jelenleg (2020-as adat) már nem sokkal több, mint 8 000 forintért is hozzájuthatunk, persze, a legtöbb helyen ennél kicsit magasabb az ára, de úgy 10-12 ezer forintban meg is áll az eladók kilencven százalékánál.

Ennél a játékautónál ráadásul, nem kevesebbet ígér a gyártó, a HB Racing, mintsem, hogy az összkerékmeghajtásnak és a jó súlyelosztásának köszönhetően, nagyságrendileg, bármilyen terepviszonyok között megállja a helyét, ami, valljuk be, nem kis dolog.

Ez az amúgy meglehetősen tetszetős kisautó négy kerék meghajtású, maximális sebessége pedig 10 km/óra, 50 méteres hatótáv mellett. Szerintünk egyébként, ennek a távirányítós autónak az egyik legjobb az ár-érték aránya.

De menjünk is tovább, s nézzük meg, mit is kaphatunk, ha egy kicsit jobban a zsebünkbe nyúlunk? Mi ezt az árat most 40 000 forint környékére lőttük be. Amin elsőre megakadt a szemünk, az a WLtoys 12429 Storm 4WD Crawler távirányítós sziklamászó 40 km/h 1/12 (jelenleg, az árukereső szerint itt a legolcsóbb, de további árusítóhelyek is találhatóak például itt), mely a leírás szerint nem csak strapabíró, de nem kevesebb, mint 40 kilométer per órás sebességre is képes és főként haladó "pilótáknak" ajánlják.

Ami talán egy kicsit hátránya, hogy az árához képest maga a játékidő nekünk egy kicsit kevésnek tűnik, tekintve, hogy az mindössze 10-15 perc, kb. 150-180 perc töltési idő mellett, ugyanakkor a hatótávolsága figyelemre méltó, 100 méteres, ami azért elég jó.

Beltéri távirányítós autó

A beltéri távirányítós autókkal kapcsolatosan, ami legelsőre feltűnik az embernek, hogy választék tekintetében sokkal változatosabb a felhozatal, mint a terepautóknál, ráadásul az árak is alacsonyabban kezdődnek, akár már 2-3 ezer forintért is hozzájuthatunk egy-egy egyszerűbb játékautóhoz.

Játék mikrobusz

Játék mikrobusz, játszószőnyegen. - A kép csak illusztráció. (Fotó: Seres-Nagy Katalin; Budapest, 2020. november 26. - automob.hu)

Ilyen például az igen ötletesen elnevezett Mini távirányítós autó 1/58, amelynek konszolidált ára mellett nagy előnye, hogy pusztán a méretéből fakadóan, akár egy íróasztalnyi helyen is játszhat vele a gyerkőc, továbbá, ha esetleg tönkre menne, akkor sincs nagy baj, mivel olcsósága miatt viszonylagos szívfájdalom nélkül pótolható. Ennek a kis távirányítású járműnek ráadásul mindössze 15 perc alatt újratölthető az akkumulátora, 5-7 perc játékidő mellett, ami igazán jó arány.

Továbbmenvén tapasztaljuk, hogy a beltéri autók terén (is) "jót tesz", ha a legolcsóbbak árához hozzáteszünk egy nullát, s mondjuk 20 000 forintot is áldozunk egy modellre (már, ha természetesen a pénztárcánk is engedi). Annál is inkább, mivel ezen kategóriában már olyan autót is kaphatunk a pénzünkért, amilyen a Subotech BG1516 Off Road Buggy FPV kamerával 1/16 15Km/h távirányítós autó), melynek a tetejére egy 720p-s Wifi-s FPV kamera van felszerelve, irányítójához pedig telefon csatlakoztatható, így gyakorlatilag úgy használhatjuk ezt a kis kocsit, mintha egy 3D-s videojátékban lennénk és a sofőrfülkében ülnénk, ami nem kis játékélményt eredményez.

Hátrány lehet ugyanakkor, hogy a finom elektronika sérülékeny, így egy ilyen kisautót csak abban az esetben érdemes megvenni, ha már biztosak vagyunk benne, hogy a gyermek, akinek vásároljuk, korban (vagy inkább fejben), megérett rá és nem fél óráig fog tartani neki az ajándékunk.

Egyéb távirányítós autók és járművek, minden mennyiségben

Amennyiben a fenti lista mégsem lenne kielégítő, mármint változatosság tekintetében, vagy esetleg valami speciális jármű a gyermekünk kedvence, úgy kapható még egész jó áron távirányítós rendőr- és tűzoltóautó, de tehergépjárművekből és a legkülönfélébb munkagépekből is akad távirányítású változat.

Távirányítós munkagép

Forrás: pixy.org; Licenc: CC0 Public Domain (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en; Link: https://pixy.org/5878245/

Egy igazi kuriózumnak számít szerintünk a távirányítós versenypálya is, melyben nem csak autót, de még egy egész vonatot is kontrollálhatunk.

A katonaság iránt érdeklődő kicsiknek szuper ajándék lehet egy távirányítós tank, melyből ma már vannak egész strapabíró modellek, persze, nagyon komolyak is, de ez utóbbiak inkább már a "nagy gyerekeknek" valóak.

Távirányítós tank

Forrás: By Simon Q from United Kingdom - Armortek 1/6 Scale Remote Control TanksUploaded by High Contrast, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23530045

Persze, azoknak sem kell lemondaniuk az irányítás élményéről, akik inkább elhagynák a szárazföldet, mert éppúgy kaphatóak távirányítós hajók és helikopterek is, ráadásul ezekért sem kell ma már túl mélyen a zsebünkbe nyúlni.

Az általunk most górcső alá vett autókon és járműveken kívül persze még nagy a választék és sokféle ajánlattal találkozhatunk a piacon, melyek ugyanúgy megfelelhetnek az éppen aktuális kívánalmaknak és éppen ez a lényeg, hiszen ahogy

nincs két egyforma gyerek, így a "tökéletes távirányítós autó" sem mindenkinek ugyanazt jelenti.

Válasszunk tehát okosan és hallgassunk a megérzéseinkre, vajon szerettünk melyiknek is örülne a legjobban és miért, akkor (nagyot) nem hibázhatunk!

SNR

2020. december 14.