hirdetés

Motorkerékpár átírási költségei - Mit is kell pontosan fizetni?

Autós kisokos

Bár a motorok átírásakor is hasonló költségeket kell megfizetnünk, mint az autók esetében, mégis néhány kiadás számításának módja eltér a négykerekűekétől.

hirdetés

Annak jártunk utána, pontosan milyen költségekkel is jár egy motorkerékpár átíratása, illetve azok hogyan alakulnak a megvásárolt két (esetleg több) kerekű teljesítményének függvényében, illetve mely típusokra, mik vonatkoznak-e téren. Cikkünkből az is megtudható, ténylegesen mennyi időnk van minderre.

Motoros a sztrádán

Forrás: pixabay.com; Fotó: Christel SAGNIEZ; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/motorcycle-road-speed-1827482/

A jelenlegi szabályozás alapján, egy motor tulajdonjogának megszerzését követően, az alábbi 5 tétel van, amit meg kell fizetni a hatóságoknál, ezek összességében a motorkerékpár átírás költségei:

  • A motor eredetiségvizsgálatának díja

  • Vagyonszerzési illeték

  • Új forgalmi engedély díja

  • Törzskönyv költsége

  • A kötelező biztosítás megkötésének díja (ezt sokan elfelejtik motorok esetében megkötni, pedig még a robogókra is kötelező, 50 köbcentiméter alatt is!)

Ezen tételek sorra véve a motorok esetében a következőképpen alakulnak:

Motor eredetiségvizsgálatának költségei

Az eredetiségvizsgálat díja ezen járműcsoport esetében sem "jelentős", ugyanakkor függ a teljesítménytől és a karosszériától, az alábbi táblázatban összefoglaltak szerint:

Motor eredetiségvizsgálat
500 cm3 hengerűrtartalomig 15 500 Ft
500 cm3 felett 17 000 Ft
Négykerekű segédmotoros kerékpárok után 14 000 Ft
hirdetés

Motorok vagyonszerzési illetéke

Talán a legnagyobb különbség, már legalábbis az átírás költségeit tekintve (leszámítva még a kötelezőt), az illetékfizetésnél van a motorok és az autók között, ugyanis eme tétel tekintetében a motorokra más szabályok vonatkoznak, mint a személygépkocsikra.

Motor vagyonszerzési illeték
500 cm3 hengerűrtartalomig 15 500 Ft
500 cm3 felett 17 000 Ft

Látható tehát, hogy míg autóknál a vagyonszerzési illeték akár igen komoly, többszázezer forintos tétel is lehet, addig a motoroknál ez a tétel sem jelentős és könnyen számítható, de természetesen valamelyest, ugyanúgy függ a jármű teljesítményétől.

Motor forgalmi engedélyének ára

Motor átíratásakor ugyanúgy be kell vinni és le kell adni az okmányirodában a használtan vásárolt kétkerekű régi forgalmi engedélyét, ahol aztán újat állítanak ki belőle az új tulajdonos részére, melynek

hatósági ára 6 000 Ft.

Motor törzskönyv ára

A motor törzskönyvének esetében is ugyanúgy kell eljárni, mint a forgalmijával, azaz ezt is le kell adnunk az okmányirodában és helyette újat kapunk, melynek

ára ugyancsak 6 000 Ft.

Motor kötelező biztosítása

Mint minden, a közúti forgalomban részt vevő járműre, a motorkerékpárokra is kötelező biztosítást (KGFB) kell kötni.

Itt talán fontos megjegyeznünk még egyszer, hogy ez az egyetlen fizetnivaló, ami alól a robogók sem kivételek, 50 köbcenti alatt sem!

Ha tehát ennek megkötését elmulasztjuk, akkor nem csak, hogy jelentős költségeink lehetnek egy esetleges baleset során (annak ellenére, hogy a MABISZ állhatja helyettünk a cechet, ám ez rajtunk utólag bármikor behajtható), de akár egy egyszerű, közúti igazoltatáskor is büntetést kell majd fizetnünk, így igyekezzünk nem el feledkezni ennek megkötéséről, miután a motor, robogó, vagy segédmotoros kerékpár a tulajdonunkba került.

Mindettől azonban nem kell megijednünk, ugyanis motorokra a kötelező biztosítás a legtöbb biztosítónál csupán néhány ezer forint, ráadásul napjainkban már online is egyszerűen megköthetjük,

tehát tényleg nem érdemes spórolni rajta.

Az alábbi, vezető online kötelező biztosítás kalkulátor ugyanúgy a segítségünkre lehet az ajánlatok tekintetében motorkerékpárra, mint autókra, így érdemes használni, ha meg akarjuk találni a számunkra legmegfelelőbbet:

Motor kötelező biztosítás kalkulátor

hirdetés

Motorkerékpár átírás határideje

Az átírás határideje motorok esetében is fontos, mivel csúszás esetén ezeknél is büntetést kell fizetnünk.

Motorkerékpár átírására 15 naptári nap (nem munkanap!) áll rendelkezésünkre, csakúgy, mint az autók esetében.

Az automob.hu webhely nem hivatalos forrás így annak mindenkori tulajdonosi, valamint szerkesztői köre a cikkben foglaltakért semmilyen erkölcsi, anyagi, vagy jogi felelősséget nem tud vállalni. A cikkben foglaltak a 2021. áprilisi aktuális állapotnak megfelelően íródtak, azóta frissülés nem történt, ezt, kérjük kedves olvasóinkat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe. Köszönjük!

SNR

2021. április 21.

Ezek is érdekelhetnek: