hirdetés

Autóátírás 15 nap vagy munkanap - mi van, ha kicsúszunk a határidőből?

Autós kisokos

Cikkünk egy sokakban (logikusan) felmerülő kérdésre ad választ, hiszen, nem mindegy, pontosan hány (és milyen) nap is áll rendelkezésünkre egy autó átíratására. Annál is inkább, mivel akár komoly, több tízezer forintos pénzbüntetésre is számíthatunk, ráadásul automatikusan, ha kicsúszunk a szigorúan szabott határidőből, s a késedelem okáról való nyilatkozatunkban (amennyiben teszünk ilyet) foglaltakat nem fogadja el a büntetés kiszabására jelenleg jogosult Illetékhivatal.

Kézfogás egy autó megvásárlásakor

Forrás: pixabay.com; Fotó: mohamed_hassan; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/illustrations/shake-hand-buy-car-deal-automotive-3677534/

Na de ne is csigázzuk tovább a dolgot:

Egy autó átíratására, az adásvételi szerződés aláírásától számított, 15 naptári nap (nem pedig munkanap!) áll a rendelkezésünkre, azaz a 15 nap, az szó szerint ennyi és nem több!

Ebből következően tehát, amennyiben például ünnepek környékén vásárolnánk gépjárművet, vagy legalábbis az adásvételi szerződést ilyen időszakot megelőző időpontra dátumozzuk, akkor bizony,

akár jelentősen csökkenthetjük azon napok számát, melyeket az átíratás ügyintézésére fordíthatunk, igencsak megnehezítve ezzel a saját dolgunkat.

Ha tehát "rossz lenne az időzítés" ebből a szempontból az adásvételi megkötésére, esetleg érdemes átgondolni a dolgot, s elcsúsztatni az ünnepek utánra az autó papíron történő megvásárlását.

Mire érdemes még figyelni az autóátíratás határidejével kapcsolatba?

Amennyiben elegendő szabadidőt tudunk biztosítani, azaz a munkahelyünk rugalmas és nem probléma a hivatalok járása is

van még egy igencsak sarkalatos buktatója ennek a 15 napnak, mégpedig, az anyagiak biztosítása ezen időszakon belül,

hiszen az autóátírás bizony akár jelentős további költségekkel is járhat a vételáron felül, tehát mindenképpen érdemes körültekintően eljárnunk, mielőtt aláírjuk egy kocsi megvásárlásának papírjait.

Mennyi, illetve mi a büntetés, ha kicsúszunk a gépjárműátírás határidejéből?

Erről jelenleg (2021. március), a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásról szóló 35/2000. (XI.30.) BM rendelet 88/A. § (1) bekezdése rendelkezik.

A hivatkozott rendelet értelmében, amennyiben mégis kicsúsznánk az átírás ügyintézési határidejéből, akkor, a határidő túllépés ellenére a hivatal ugyanúgy kiállítja az új tulajdonos, azaz a mi részünkre a forgalmi engedélyt és el is végzi az új tulajdonjog bejegyzését, ugyanakkor mindez alatt a hivatali rendszer automatikusan és azonnal egy jelzést küld a késedelmes átírás megtörténtéről az Illetékhivatalnak, s már jön is a késedelmi bírság, melyet jelenleg ők szabnak ki ránk, s mértéke nagyban függ a 15 napon túli késedelmi idő hosszától, de általánosan elmondható, hogy akár, ahogy már írtuk, több tízezer forint is lehet.

Ráadásul, ennél még akár rosszabb és igencsak elhúzódó következményei is lehetnek az időtúllépésnek, mert

a Közlekedési Hatóság a mulasztás miatt akár ki is vonathatja a gépjárművet a forgalomból,

amelynek ideje szintén függ a mulasztásunk idejének hosszától.

Ennek függvényében, jelenleg (2021) a következőképpen alakulhat:

Késedelem Kivonás időtartama
30 napot meghaladó 2 hónap
31-90 nap között 4 hónap
91-180 nap között Fél év
180 napon túl 1 év

Mikor és hogyan úszhatjuk meg az átírás idejéből való kicsúszás esetén is a bírságot és esetlegesen egyéb büntetést?

Ez csakis abban az esetben történhet meg, ha hitelt érdemlően tudjuk bizonyítani, hogy önhibánkon kívül csúsztunk ki a határidőből, s erről egy nyilatkozatot is teszünk. Mivel azonban ez már egy képlékeny dolog, s elég szubjektív a megítélése, mindenképpen jobb elkerülni a késedelmet, azaz mindent úgy alakítani, hogy kényelmesen és gyorsan túl lehessünk az autó átírás hivatali ügyintézésének tortúráján.

Az automob.hu webhely nem hivatalos forrás így annak mindenkori tulajdonosi, valamint szerkesztői köre a cikkben foglaltakért semmilyen erkölcsi, anyagi, vagy jogi felelősséget nem tud vállalni. A cikkben foglaltak a 2021. márciusi aktuális állapotnak megfelelően íródtak, azóta frissülés nem történt, ezt, kérjük kedves olvasóinkat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe. Köszönjük!

SNR

2021. március 11.

Ezek is érdekelhetnek: