hirdetés

Autó átírás családon belül - költségek, előnyök, buktatók

Autós kisokos

A gépjármű átírás családon belül egy kivételes helyzet, amikor is 2 féle költséget sem kell megfizetnünk, azonban, így sem árt odafigyelni, hogyan is járunk el. Ez azért is fontos, mert nem egyszer az, az oka az efféle átírásnak, hogy az adott autó fenntartási költségei csökkenjenek hosszú távon, így mondhatni, csupán "adminisztratív indítatásból" választják ezt a lépést, ám a kezdeti, pénztárcakímélő átírás ellenére sem mindig biztos, hogy hosszútávon megéri a dolog. Cikkünk most annak jár utána, hogyan is gondolkodjunk, hogy biztosan megérje a dolog, s nagy eséllyel elkerüljük a későbbi ráfizetést.

Család egy autóban

Forrás: pixabay.com; Fotó: StockSnap; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/car-drive-glass-raindrops-wet-2564584/

Mi számít családon belüli gépjármű ügyletnek?

Családon belüli autóátírásról csakis akkor beszélünk, ha az autó gazdacseréje (ajándékozása, vagy adás-vétele) egyenes ági rokonok között történik, azaz, az előző tulajdonosnak a következő tulajdonos szülője, gyermeke, férje, vagy felesége.

Családon belüli autó átírás esetén, a gépjármű átírás költségei közül melyeket nem kell ekkor megfizetni?

Ahhoz, hogy ere pontos választ adhassunk, fontos, hogy adás-vétel, vagy ajándékozás történt-e, hiszen, bár

mindkettő esetében sem kell megfizetni a vagyonszerzési illetéket, ami általában a legnagyobb tétel egy autó átírásánál,

ugyanakkor,

ha ajándékozásról van szó, akkor, 2017. április 1-je óta nem kell eredetiség vizsgálatot sem végezni, így természetesen, annak költségei is megspórolhatóak,

de talán még egyszer érdemes kihangsúlyozni, hogy ez utóbbi CSAKIS AJÁNDÉKOZÁS ESETÉN igaz.

Mindebből látszik, hogy a gépjármű ajándékozás családon belül az, ami a leginkább "megéri", legalábbis az átírás adminisztratív költségeit tekintve.

Családon belüli autóátírás esetén miket kell mindenképpen fizetni?

Attól függetlenül, hogy az autó átírása családon belül történik, még mindig fizetni kell az alábbi három tételt (melyekről részletesen ezen cikkünkben olvashat: Az autó átírás összes költsége)

  • A kötelező biztosítás megkötésének díja (ez általában 20 és 60 ezer forint között mozog, persze, ennél drágább biztosítások is akadnak a piacon).
  • Új forgalmi engedély költsége: 6000 Ft
  • Új törzskönyv költsége: 6000 Ft

Mit vigyünk az okmányirodába, ha családon belüli gépjármű átírást szeretnénk intézni?

Ekkor az alábbi dokumentumokra lesz szükségünk:

  • Személyi igazolvány (és lakcímkártya).
  • Gépjármű adás-vételi, illetve ajándékozási szerződés.
  • A gépjármű törzskönyve.
  • A kocsi forgalmi engedélye.
  • Megkötött kötelező biztosítási szerződés.
  • Születési, vagy házassági anyakönyvi kivonat, mely igazolja a rokoni (családi) kapcsolatot.

Mint látható, alapjaiban annyiban tér el a családon belüli átírás ügyintézés szempontjából, hogy ekkor anyakönyvi kivonatra is szükségünk van, mellyel igazolható a régi és az új tulajdonos közötti rokoni kapcsolat.

Mik a családon belüli autóátírás esetleges buktatói?

Nem egyszer fordul elő az, hogy egy-egy kocsi csak azért cserél gazdát családon belül, mert költségeket szeretne ezzel a család optimalizálni, azaz, az átírásnak csupán adminisztratív okai vannak.

Az ilyesfajta ügyletnél azonban nagyon körültekintően kell eljárni, mert egyáltalán nem biztos, hogy hosszabb távon is megéri a dolog. Gondoljunk csak a kötelező biztosításra, ahol egyáltalán nem mindegy, hogy ki köti, díja tehát számos dologtól függhet.

Ez esetben sajnos sokan "választják" azt, hogy nem kötnek új kötelezőt az autóra, ami már alapjaiban véve is szabályellenes, hiszen a kötelező biztosításnak mindig az aktuális tulajdonos nevén kell lennie (annak a személynek kell vele rendelkeznie, aki a forgalmi engedélybe is be van jegyezve). Ennek pedig könnyen lehet az a következménye, hogy egy esetleges káresemény során fújhatjuk a biztosításunkat, s jelentős költségeket vagyunk kénytelenek kifizetni saját zsebből, ha újra üzembe szeretnénk helyezni az autónkat.

A fentieket és esetleg más egyéb tényezőket is érdemes tehát mindenképpen alaposan körüljárni, mielőtt ilyen módon szeretnénk költség optimalizálni, persze, van, hogy tényleg megéri a dolog, de az inkább más helyzetekre jelenthet "megoldására", mintsem az üzemeltetés költséghatékonyságára.

Az automob.hu webhely nem hivatalos forrás így annak mindenkori tulajdonosi, valamint szerkesztői köre a cikkben foglaltakért semmilyen erkölcsi, anyagi, vagy jogi felelősséget nem tud vállalni. A cikkben foglaltak a 2021. januári aktuális állapotnak megfelelően íródtak, azóta frissülés nem történt, ezt, kérjük kedves olvasóinkat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe. Köszönjük!

SNR

2021. január 18.

Ezek is érdekelhetnek: