hirdetés

Opel Astra - minden, amit tudni érdemes róla

Modellek

Avagy miért érdemes Opel Astrát venni?

Az Opel Astra, de különösen az Astra G, egy rendkívül népszerű négykerekű Magyarországon, olyannyira, hogy napjainkban a legtöbb talán ebből az autóból szolgál az utakon. Ez nem is csoda, hiszen kiváló családi autó, strapabíró, szinte már elnyűhetetlen, ráadásul, széles körben megfizethető és könnyen elérhető. De honnan is ez a nagyszerű járgány és mik az előnyei, hátrányai? Cikkünkben ennek járunk most utána.

Opel Astra Classic 1.4 Twinport

Opel Astra Classic 1.4 Twinport Budapesten, 2020. október 4-én. (Fotó: Seres-Nagy Katalin / automob.hu)

Az Opel Astra története - röviden

Az Opel Astra egy kompakt, kis családi autó (C-szegmens Európában), amit a német Opel, a General Motors európai leányvállalata gyárt, jelenleg 5. generációjában. Ugyanezen család az Egyesült királyságban Vauxhall Astra, még Kínában Buick Excelle XT néven került piacra.

Magyarországon az üzemben lévő Opel Astrák száma 2019-ben a 260 000 darabot is meghaladta,

ezzel kivívva magának a hazánk legnépszerűbb autója címet.

Opel Astra típusok

Opel Astra F

Az Opel Astra F-et 1991-ben mutatták be először és kapható volt háromajtós, négyajtós szedán, ötajtós, kombi és az olasz Bertone által tervezett Cabrio formában is. 1994-ben átesett némi kozmetikán, melynek ereményeként jött létre a jól ismert facelift változata. Bár már 1998-ban megjelent az Astra G, az F-et is tovább gyártottál egészen 2002-ig, Astra Classic néven.

Sokak szerint a még piacon lévő Astra F-ek egyik nagy hátránya, hogy elég érzékenyek a korrózióra, így sok már elég rossz állapotban van.

Opel Astra G

Az Opel Astra G 1998-ban váltotta fel elődjét, s 2004-ig gyártották, majd azt követően is egy jó ideig, Classic II néven. Ez a modell talán a legnépszerűbb a személyautó családból a mai napig.

Opel Astra Classic 1.4 Twinport hátulja

Opel Astra Classic 1.4 Twinport hátulja - Budapest, 2020. október 4. (Fotó: Seres-Nagy Katalin / automob.hu)

Opel Astra H

Az Astra H bemutatására 2003 végén került sor és 2004-től már sorozatban gyártották. Ennek is számos változata készült, 3 ajtós (GTC), 4 ajtós (sedan), 5 ajtós és kombi is.

Opel Astra H

Opel Astra H - Budapest, 2020. október 4. (Fotó: Seres-Nagy Katalin / automob.hu)

Sokak bánatára, az Astra H csak első-kerék meghajtású változatokban jött ki, ami egy kissé hátráltatta térnyerését a piacon.

Opel Astra kombi

Opel Astra kombi - Budapest, 2020. október 4. (Fotó: Seres-Nagy Katalin / automob.hu)

Opel Astra J

Az új generációs Astr J-t a 2009-es Frankfurti Autószalonon mutatták be először, s még az évtől, egészen 2015-ig gyártották. Ebből a típusból is sikerült sokat értékesítenie a vállaltnak, így a mai napig egy kifejezetten sikeres modellről van szó.

Opel Astra K

Az Opal Astra K bemutatóját 2015-ben tartották, majd 2016-ban (méltán) nyerte el "Az év autója" címet. Rendkívül népszerű és sikeres négykerekű, ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy kényelmes és megbízható, még átlagban 100-150 kilogrammal könnyebb is elődeinél, ráadásul az ára is rendkívül kedvező, így szívesen vásárolják magánszemélyek és cégek egyaránt.

Kategóriájában, a jelen piacon szinte mindenki számára ideális választás lehet.

Miért érdemes Astrát választani? - Avagy az Opel Astra előnyei

Szerintünk, a teljesség igénye nélkül:

Az Opel Astra egyik nagy előnye a kategóriájában, hogy számos karosszéria-változatban, valamint motorral hozzáférhető.

Van 2 ajtós, 3 ajtós, 5 ajtós, valamint kombi (Opel Caravan) kivitelben is, sőt, kabrió, valamint kupé is létezik belőle, tehát szerényen fogalmazva is, minden ez irányú igényt ki tud elégíteni. A motorok tekintetében is abszolút széles a választék, 1.4-es, 1.6-os, 1.8-as, turbó, stb. is szerepel a kínálatban, s dízelből is elérhető több féle motorral is, amit csak szeretnénk, így tényleg nagy a mozgástér.

Az Astra csomagterének mérete az ötajtós változata esetében 370 liter (ledöntött hátsó ülésekkel 1235 liter!), az OPEL Astra Caravan 1.6 Optima-nál (2005-2007) ez, kombi lévén, 505 liter, a 4 ajtós változatnál 460 liter, míg a Sports Tourer-nél 500 liter (ledöntött hátsó ülésekkel 1550 liter), tehát

a csomagtér méretet tekintve, a legtöbb változatban bőven van hely akár egy nagyobb utazás megtételéhez is.

Üzemeltetése költséghatékony, persze, állapottól függ, de általában nincs sok gond vele. Fogyasztása 7-8 liter körüli egy átlagos Astrának.

Használtan is jó ár/érték arány,

persze, bele lehet nyúlni a használt piacon.

Az Opel Astra hátrányai

Szerintünk, a teljesség igénye nélkül:

A műszerfal igencsak egyszerű, a kilencvenes évek hangulatát idéző, kissé igenszegény, de legalább ismerős és egyszerűen átlátható, kezelhető.

A váltó áttételezése egy kissé rövid, így ez némi kényelmetlenséget okozhat, hiszen ez, míg városi vezetéshez tökéletes, autópályán már koránt sem ideális.

A váltószoknya hamar kopásnak indul, így esztétikailag viszonylag hamar amortizálódik.

Vezetési élmény szempontjából nem egy kiemelkedő autó az Astra, de ugyanakkor, komolyabb gond sincs vele e téren.

Motor tekintetében, ha Astrát akarunk használtan vásárolni, talán a benzines, 1.4-es, láncos vezérlésű (pl. 1.4 ECOTEC Twinport) lehet a legjobb választás. (A korai változatoknál még gyakori, szíjas vezérlésű motorokra kifejezetten jellemző volt a nagy olajfogyasztás, így, ha esetleg, ilyen gépre akadunk, nem biztos, hogy üzemeltetés szempontjából, ideális választás.)

SNR

2020. október 4.

Ezek is érdekelhetnek: