hirdetés

Cupra Formentor - mit érdemes tudni róla?

Modellek

Cupra műszaki adatok, új és használt ára és még sok minden más

Bár a Cupra a műszakiak tekintetében nagyon is jól teljesít, de kissé drágának mondható. Lássuk, mi is az igazság, számokban.

A Volkswagen konszern első, valóban saját, sorozatgyártásra kész modellje mutatkozott be 2020. márciusában, mely a Cupra Formentor nevet kapta és a kategóriájában, kifejezetten jól sikerültnek mondható. Sokak szerint azonban egy kissé drága a hazai piacra, mégis, egyre többen érdeklődnek az új és használt Cuprák iránt. Cikkünkben táblázatba foglaltuk e négykerekű műszaki adatait, valamint újkori és használt, motor-teljesítménnyel párosított átlag árait egyaránt, hogy ezzel is segítsük a választást, ha ez az autó is bekerülne a kalapba egy vásárlási szándék során.

Cupra Formentor koncepcióautó

A Cupra Formentor, még koncepcióautóként, a 2019-es Genfi Autószalon kiállításon (Geneva International Motor Show 2019, Le Grand-Saconnex), 2019. március 4-én. - Forrás: By Matti Blume - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77255827

Cupra Formentor műszaki adatok - Összefoglaló táblázat

Cupra Formentor (310 lóerő)
Hosszúsága 4450 mm
Szélessége 1839 mm
Magassága 1511 mm
Tömege 1644 kg
Csomagtartó mérete 420 liter
Motor teljesítmény 310 LE (lóerő)
Nyomaték 400 Nm
Maximális sebessége 250 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra 4,9 másodperc
A Formentor kombinált fogyasztása 10,5 liter körüli
A Formentor városi fogyasztása 13,5-14 liter
A Formentor országúti fogyasztása 9-10 liter
Új Cupra Formentor ára (150 LE) 10 millió forinttól nagyjából 13 millióig*
Új Cupra Formentor ára (190 LE) 11-12 000 000 forint között*
Új Cupra Formentor ára (245 LE) 13 000 000 forint*
Új Cupra Formentor ára (310 LE) 15-17 000 000 forint*
Használt Cupra Formentor ára Általában 9 000 000 forinttól*

*A fenti táblázatban szereplő árak aktuálisan 2021. novemberiek és más, eladásra szakosodott webhelyekről származnak (mint amilyen például a hasznaltauto.hu), mindebből fakadóan oldalunk közlésükért és mértékükért semmilyen anyagi, jogi, vagy bármilyen más felelősséget nem tud vállalni, nem minősülnek ajánlatnak sem, csupán tájékoztató jellegűek! Köszönjük kedves olvasóink ez irányú megértését.

Miért érdemes Cupra Formentort vásárolni? - Avagy a Cupra Formentor előnyei

Szerintünk, a teljesség igénye nélkül:

  • Sportos, de mégis családi autó.
  • Kinézete nagyon jól sikerült, jó vele megjelenni.
  • Kiváló úttartás és kanyardinamika jellemzi.
  • A beltere tágas és kényelmes, német precizitással összerakva, a kormányon pedig az üzemmódválasztó és egyben indító gomb kifejezetten stílusos.
  • 10,2 colos infotainment kijelzője nagyon hasznos funkciókkal bír.

A Cupra Formentor hátrányai

Szerintünk, a teljesség igénye nélkül:

  • Egy kissé borsos az ára, legalábbis a haza piacra mindenképp.
  • Fogyasztása nem túl optimális, városi körülmények között kifejezetten magasnak mondható.
  • Üzemben tartása és szervizelése költséges, de még a belefér kategóriába sorolható, ha jól ki tudjuk használni az autó amúgy jó adottságait.

Összegezvén tehát a fentieket,

Cupra Formentort annak érdemes igazán választania, aki szeretne egy olyan sportos, de mégis családi autót, ami még viszonylag nagy ráfordítás nélkül is üzemben tartható, ugyanakkor mégis egy határozottan magasabb színvonalat képvisel.

(Akinek tehát a pénztárcája nem enged meg nagyobb eseti kiadásokat, vagy érzékeny a benzinárakra, az azért gondolja meg alaposan, hogy biztosan Formentort szeretne-e választani.)

A Cupra Formentorról röviden

A Cupra Formentor egy kompakt crossover SUV (C-szegmens), amelyet a spanyol SEAT autógyártó gyárt, mostanra önállósult, Cupra márkanév alatt. A Cupra szó eredetileg a "cup racing" kifejezés összeolvasztásából származó név, mely kezdetben a SEAT sportos modelljeit jelölte. Ez az első olyan modell, melyet kifejezetten a márkához terveztek. A szériaváltozatot 2020 márciusában mutatták be, a 2019-es Genfi Autószalonon még csak gyártáshoz közeli koncepciójárműként szerepelt.

Nevét a spanyol Mallorca szigetén található Formentor-félszigetről kapta. A Formentor gyártása 2020. szeptember végén kezdődött.

A Formentor többféle teljesítményű motorral kapható, többek között például 245 lóerős (180 kW; 242 LE) 1,4 literes plug-in hibriddel, valamint a VZ modellekhez elérhető, 2,0 literes, 310 LE (228 kW; 306 LE) teljesítményű turbóval is (a "veloz" szó spanyol eredetű, jelentése "gyors"). Megjegyzendő, hogy a hálózatról tölthető hibrid verziója megközelítőleg 50 km-es (31 mérföldes) távolságot képes megtenni teljesen elektromos üzemmódban, ami nem is rossz egy hibridtől.

Minden változathoz 7 sebességes DSG sebességváltó tartozik.

Végezetül (többek között) érdemes megnézni az alábbi teszt videót a Cupráról, ha komolyabban is érdekel minket ez az autó:

SNR

2021. november 17.

Ezek is érdekelhetnek: