hirdetés

Elektromos autó átírási költségei - milyen kedvezmények vannak?

Autós kisokos

Elektromos autó pályázatok tekintetében jelenleg meglehetősen jól állunk, ugyanakkor egy zöldrendszámos kocsival az átírás költségein is sokat spórolhatunk. Mindazonáltal, ez utóbbi esetleg eltörpülhet az igénybe vehető támogatások és üzemeltetési kedvezmények mellett, de talán mégsem utolsó, így mindenképpen érdemes szót ejteni róla, na meg arról, hogy pontosan hogyan is alakulnak egy elektromos autó átírási költségei és mennyi időnk is van erre. Íme!

Elektromos autó jele az úton

Kép forrása: pixabay.com; Fotó: Paul Brennan; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/electric-charge-road-sign-sign-2301604/

A jelenlegi szabályozás alapján, egy elektromos gépjármű tulajdonjogának megszerzését követően, az alábbi 4 tételt kell megfizetnünk a hatóságoknál, szemben egy fosszilis energiával üzemeltetett gépjármű 5 megfizetendő költségével:

  • A jármű eredetiségvizsgálata
  • A kötelező biztosítás megkötése
  • Forgalmi engedély költsége
  • Törzskönyv költsége

Rögtön látható tehát, hogy a legnagyobb különbség az átírási költségek tekintetében egy elektromos üzemű gépjárműnél, a vagyonszerzési illeték megfizetésében jelentkezik, ugyanis ezt jelenleg nem kell megfizetnünk az állam felé, ha zöld autót választunk.

Mivel pedig autóátíráskor általában ez szokott lenni a legnagyobb tétel, belátható, hogy jelentős kedvezményről van szó.

Most pedig nézzük tételesen, mennyi is az annyi?

Tisztán elektromos jármű eredetiségvizsgálatának költségei

Az eredetiségvizsgálat díja elektromos autók esetében egységes,

összege 17 000 forint.

Kötelező biztosítás

Magyarországon a felelősségbiztosítás megléte kötelező érvényű és minden, a közúti forgalomban részt vevő gépkocsira vonatkozik, így azt mindenképpen meg kell kötnünk és fizetnünk a tulajdonosváltást követően.

Összege változó,

s nagyban függ attól melyik biztosítónál kötjük, így érdemes alaposan körülnéznünk, mert az egyes szolgáltatók esetében jelentős eltérések lehetnek e téren.

Forgalmi engedély ára elektromos autóknál

Autó vásárlásakor az okmányirodában új forgalmi engedély kiállítására kerül sor, melynek egyszeri,

hatósági díja 6 000 Ft.

Autó törzskönyv ára

A kocsi törzskönyvével ugyanaz a helyzet, mint a forgalmival, elektromos autóknál is

ára szintén hatósági és ugyancsak 6 000 Ft.

Talán a végére érdemes még szót ejtenünk jelen írásunk esetében is arról, hogy egy gépjármű vásárlásakor az átírásnak, legyen az elektromos, vagy hagyományos üzemű, az adás-vételi szerződés aláírását követő 15 naptári napon belül meg kell történnie, különben sajnos automatikusan és akár több 10 ezer forintnyi büntetésre is számíthatunk.

Az automob.hu webhely nem hivatalos forrás így annak mindenkori tulajdonosi, valamint szerkesztői köre a cikkben foglaltakért semmilyen erkölcsi, anyagi, vagy jogi felelősséget nem tud vállalni. A cikkben foglaltak a 2021. júniusi aktuális állapotnak megfelelően íródtak, azóta frissülés nem történt, ezt, kérjük kedves olvasóinkat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe. Köszönjük!

SNR

2021. június 21.

Ezek is érdekelhetnek: